Tippek a szüret jegyében - Szeretem a jó árakat!
1422
post-template-default,single,single-post,postid-1422,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Tippek a szüret jegyében

A szüret már sok helyen elkezdődött és még pár hétig tartani fog. Ilyenkor a szőlő és a bor kerül a középpontba. Van, aki aktív részese, van aki inkább távolról szemléli. Ma is sok családnál társas esemény, jó hangulatú hétvégi program szokott lenni, hiszen sokszor a barátok jönnek össze és a munka mellett az evés is igen nagy szerepet kap. A szüret kezdete tájegységenként eltér, míg Tokaj-Hegyalján október végére tehető, addig a Dunántúlon október közepe, Teréz napja volt a megszokott. Azonban az időjárás és termés az, ami igazán befolyásolja, hogy mikorra esik ez az esemény.

A szüretet követően hagyományosan a bornapok, borünnepek is megkezdődnek. Ma már sok üdülőhelyen, bevált turistahelyen sokszor már nyár végére teszik, hiszen akkor a nyaralók még tudnak csemegézni. Érdekes, mert a borhoz kötődő események hosszan elhúzódnak, hiszen a novemberi Márton nap, az új bor ünnepe zárja. A must még azokat is el tudja kápráztatni, akik a borért annyira nem rajonganak. Ínyenceknek pedig ez az időszak szinte Kánaán.

Illusztráció

Őszi falatok

A nyári, könnyed, salátás, koktélos időszak után az ősz egy kicsit már nehezebb ételekkel büszkélkedhet. A szőlő ízét kimondottan kiemelik a sajtok, de azok közül is inkább a hosszan érlelt, zsírosabb, ízesebb változatok. A sajtokat friss sonkával lehet kiegészíteni, a feketeerdő és a serranoi mind-mind más ízt tesznek dominánssá. Ezek még messze elmaradnak a téli kedvencektől kalóriaértékben, de a szőlő magas gyümölcscukor tartalma miatt egyáltalán nem tartoznak a fogyókúrás változatok közé.

Illusztráció

Ebben az időszakban az olajos magvak is terítékre kerülnek, hiszen a dió, a mogyoró és a tökmag (ami már az októberi hangulat sztárja) is teljesebbé teszik az ízvilágot. Ha kalóriában nem is hozzák a fitness vonalat, ezek a rágcsálnivalók jóval egészségesebbek és ízletesebbek a hagyományos keksz, ropi és chips variációkhoz képest. Az alma is örök kísérője lehet bármelyik kombinációnak.

Illusztráció

Kuckók előnyben

Persze, a szüret a szabadban zajlik, utána azonban már sokszor az időjárás miatt kényelmesebb behúzódni valahová. Akár van erre lehetőség, akár nincs, a puha, vastag takarók ideje közeledik. Jó ilyenkor bevackolni, falatozni, bort iszogatni és hangolódni a télre. Még nagyon kellemes a napsütés, még érezni a langyos szellőt, de setére már lehűl a levegő. Nagy ínyencek akár házi borkóstolót is tarthatnak, ebben egészen jól érthető szakirodalmak is rendelkezésre állnak, de az is elegendő, ha csak az ízlésünkre hagyatkozunk.

Illusztráció

Az ősz csodálatos, a szüreti hangulatot a változó természet teszi tökéletessé. Neked van valami igazán fantasztikus szüreti élményed?


Kövess minket a Facebookon és nézd meg Instagram oldalunkat is. Szeretnél többet tudni a termékekről és az üzletekről? Látogass el az abrabutor.hu weboldalunkra és ami igazán tetszik, azt vedd meg weben!